ni bukan menu buka puasa, menu ni hari sebelum puasa lagi, sambal bilis utk dimakan dengan nasi lemak, nak rasa kelainan sambal bilis ni x digoreng terlebih dahulu sebaliknya terus masak dgn sambal tanpa digoreng, rasanya lain dr yg lain. Boleh dicuba sekali sekala.
Bahan-Bahan:
1. Setengah kilo ikan bilis
2.Bawang besar 1 biji -dikisar
3.Bawang putih 3 biji -dikisar
4.cili kering 10 tangkai -dikisar
5.1 inci halia-dikisar
6.Semangkuk air asam jawa atau boleh guna 1 keping asam keping
7.Sedikit garam dan perasa
Cara masaknya:
1.Tumis bahan yang di kisar sehingga pecah minyak
2.Masukkan ikan bilis yang telah ditoskan, goreng sehingga bilis masak
3.Masukkan air asam jawa
4.Masukkan sedikit garam dan perasa jika suka
No comments:
Post a Comment