Followers

Sunday, August 23, 2009

Sambal Bilis

ni bukan menu buka puasa, menu ni hari sebelum puasa lagi, sambal bilis utk dimakan dengan nasi lemak, nak rasa kelainan sambal bilis ni x digoreng terlebih dahulu sebaliknya terus masak dgn sambal tanpa digoreng, rasanya lain dr yg lain. Boleh dicuba sekali sekala.

Bahan-Bahan:
1. Setengah kilo ikan bilis
2.Bawang besar 1 biji -dikisar
3.Bawang putih 3 biji -dikisar
4.cili kering 10 tangkai -dikisar
5.1 inci halia-dikisar
6.Semangkuk air asam jawa atau boleh guna 1 keping asam keping
7.Sedikit garam dan perasa

Cara masaknya:
1.Tumis bahan yang di kisar sehingga pecah minyak
2.Masukkan ikan bilis yang telah ditoskan, goreng sehingga bilis masak
3.Masukkan air asam jawa
4.Masukkan sedikit garam dan perasa jika suka

No comments: