Followers

Monday, August 31, 2009

Dalca kelate buleh la bah..

my hubby cakap, yang teringin nyer nak makan dalca, apa kata hari ni masak dalca mcm kat kg .kalo kat kg ni, waktu kenduri mesti ada dalca ni, kalo x pun mak buat sedap nyer air tangan mak...semalam jam 10 g pasar terus call mak apa nk masuk dalam dalca ni,...rupanya ade rempah dalca ....susahnya nak cari kat sini, tak tahu dalca ni panggil apa, tp yg pasti x da pulak masakan ni kat sini heheehe....last2 letak rempah kari pun ok gak...jom layan resepi.

Bahan-bahan:
1. Daging 1/2 kilo
2. sayur sampur(terung bulat atau panjang pun boleh,bendi,carrot,baby corn,kacang panjang)
3. 3 ulas bawang merah-dikisar
4. 2 ulas bawang putih-dikisar
5. 1 bungkus rempah kari daging adabi yg kecik
6. 1 cawan kacang dhal
7. 2 biji tomato
8. 1 cawan air asam jawa
9. 2 cm halia-dikisar
10. santan 4 cawan
11.1 sudu minyak sapi dan sedikit minyak masak utk menumis
12. garam secukup rasa

13. 2 biji kentang

cara masak:
1. Potong daging nipis2 dan toskan
2. potong sayur-sayuran
3. tumiskan bahan yg dikisar dgn minya sapi dan minyak masak
4. Masukkan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit santan
5.Masukkan daging ,kentang dan santan,reneh hingga daging empuk
6.Masukkan kacang dhal dan sayur-sayuran
7.Masak hingga terbit minyak
8.Siap utk dihidang

No comments: