Followers

Wednesday, August 26, 2009

Sambal Ayam


Ni menu hari kedua sebenarnya, lambat posting coz tenet slow sgt x leh nak upload gambar, sambal ayam ni sebenarnya sedap kalo ditambah dengan jantung pisang disebabkan tak jumpa jantung maka sedap jugakla jika ditambah dgn kacang panjang, nampak mcm kari ayam kan, tp saya buat kering jadi la sambal ayam..
Bahan-bahan:
1. Potong ayam kecil-kecil
2. kacang panjang(saya guna kacang pis coz x de kacang panjang)
3. rempah kari ayam adabi
4. Bawang putih 2 ulas-dikisar
5. Bawang merah 2 ulas-dikisar
6. 1 Inci halia-dikisar
7. bahan2 rempah(kulit kayu manis dan lain2)
8.kentang
9.1 cawan santan pekat
Cara masak:
tumis bahan2 rempah bersama bahan yg dikisar sehingga naik bau, kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit santan pekat, tumis hingga pecah minyak, then masukkan ayam hingga ayam masak, then masukkan kentang and kacang panjang, tggu hingga kentang empuk, siap dihidangkan.

No comments: