Followers

Monday, December 7, 2009

Buah Gomok,Buah Peria Dan Ketupat 3 Bucu


Saje jer masukkan entry ni coz masa ni aku teringat kat kg, alangkah sedapnyer kalo dpt mkn kueh ni hari2 hehe...nampaknya kena rajin2 la buat ni...ade kueh buah puya(peria)ttupat 3 bucu(ketupat pulut),buah gomok. actually kueh mueh ni aku beli kat van yg dok lalu depan umah hari2..murah je..rm singgit satu plastik...da dpt mkn berjenis2 kueh , memang pandai betul org berniaga tu..dia ambil dr org kampung pastu jual keliling kg dgn mengambil sedikit keutungan...sama-sama dpt rasa rezeki dari Allah s.w.t, syukur Alhamdulillah.....suka tgk kueh ni berwarna warni mkn pun sedap gak hehehe...pernah gak buat bila dh rasa nk mkn...jom la kita kongsi resepinya...

Resepi Buah Gomok:
ni resepi pure dari mak di kg..cuba la sedap sgt...x de sukatan main hentam jer
1. kelapa muda
2. Gula melaka (nisse)
3. Gula
4. Beras pulut digoreng hingga kemerah-merahan dan ditumbuk atau diblend
5. sedikit garam

Cara memasaknya:
1. Kelapa muda digaul bersama gula melaka sehingga sebati
2. Beras pulut yg telah digoreng td digaul bersama kelapa muda, tinggal sedikit
beras pulut yg

telah diblend untuk menggolek buah gomok.
3. Bentukkan doh bulat2 dan golekkan di atas beras pulut yg telah diblend td.
4. Siap utk dimakan sedapnyerr ringkas saja .......kalo ade cara lain boleh kongsi
disini....saya tak gunakan kacang hijau.........spt yg selalu dorang buat...coz
cara mcm ni lg sedap..


Bahan-bahan untuk kueh buah peria
Inti :

1 cawan kacang hijau (direndam satu malam dan direbus empuk)
gula atau gula melaka (nisse)secukup rasa
sedikit garam
1 helai daun pandan

kulit :
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung beras
3 camca besar santan pekat
1 camca teh air kapur
sedikit air untuk menguli

pewarna boleh letak mcm2 warna dgn dibahagikan kpd beberapa doh

Cara Membuatnya :

1. untuk intinya rebus kacang hijau dicampur dengan gula, garam dan daun pandan, kacaulah sehingga kering dan likat. Sambil mengacau inti itu rasakan manisnya.

2. bila dah cukup rasa manis dan betul-betul kering angkat dan sejukkan.

3. sejukkan inti dan ambil sebesar ibu jari ke terpulang la bentukkan bulat memanjang lebih kurang 5-6cm.

4. Untuk kulitnya, campurkan santan, tepung beras, air kapur dan sedikit air sejuk kemudian ulilah sehingga menjadi adunan lembut, licin dan tak melekat pada tangan.

5. masukkan air pada adunan sedikit demi sedikit supaya adunan tidak terlalu lembik.boleh juga masukkan pewarna

6. bentukkan adunan sebesar bola ping pong, bentuk bulat terlebih dahulu kemudian masukkan inti ditengah2 dan bentukkan secara memanjang.

7. Gunakan daun pinang untuk mmebentuk doh dan pulas daun pinang hingga ada bekas berjalur pada doh.Kalo nak cantik letak sedikit minyak pada daun pinang tersebut.boleh juga guna lidi atau garfu utk bentuk berjalur jika tdk mempunyai daun pinang.

9. kemudian masukkan dalam periuk kukusan, kukus hingga masak.boleh dimakan
resepi ketupat 3 bucu ni rasanyer ramai dah tau kan heheh.........

No comments: