Followers

Monday, August 1, 2011

ikan percik,ikan ketuka bakar cicah air asam,kerabu sarang,kerabu .ulam-ulaman,masak lemak daging,jeruk maman dan sambal cili..



salam kwn2 semua.....actually ini adalah kisah sebak...hari ni puasa pertama terpaksa gak berbuka puasa dlm kete...disebabkan jalan jem menuju ke sungai besi utk mengambil anak huhu..namun apakan daya ku terpaksa melangkah hehe....disebabkan kejeman telah berlaku maka berbuka la kami sepenuhnya di kedai makan hanya memesan nasi goreng USA,my hubby lak nasi goreng ayam n anak2 mee goreng...jam 8 sampai umah terus solat magrib...then tunggu isyak ,..kemudian kami berterawih sama-sama...Alhamdulillah sempurnalah puasa hari pertama...but ade kaitan ke ngan gambo ni apa kes hehe....sebenarnya ni adalah gambo masa berbuka puasa dgn family last year....mengamit kenangan rindu yg kian menghimpit di kg halaman ( pinjam kata2 kwn saye dlm fb dia hehe)...mak kalo masak berbuka puasa huhu mcm2...sedapnyer air tangan ibu tidak terkira...mak...rindunyer....mau balik kg jgk huhuhu...td call mak kat kg...semestinya ada kerabu sarang,kerabu mcm2 kerabu ade...ikan percik, ikan ketuka bakar...x tau la apa nama komersil ikan ni...cecah dgn air asam perghh....sedapnyer meleleh air liurku hehehe...

resepi ikan kembung percik mak:

Bahan2:
8 Ikan kembung
1 biji Bawang besar
5 biji Bawang merah
2 ulasBawang putih
1 btg Serai
3 hiris Lengkuas
1 mangkuk Santan pekat
1 sudu besar Serbuk kunyit
1 sudu besar tepung beras
5 tangkai cili kering, direndam
1 asam keping
Garam & gula secukup rasa


Cara2:
1. Ikan dibersihkan, dikelar2 dan dilumur dengan sedikit garam. Ketepikan.
2. Kisar semua bawang, serai dan lengkuas.
3. Masukkan santan dalam periuk dan Masukkan kesemua bahan kisar.
4. Masak dan perasakan dengan garam & gula.
5. Akhir sekali masukkan tepung beras yg sudah dibancuh dgn sedikit air. Masak hingga pekat.
6. Lapik dulang pembakar dengan foil/daun pisang dan susun ikan. Bakar separuh masak baru lumur ikan dengan kuah percik. Ulang melumur ikan dengan kuah sehingga masak sepenuhnya.



2 comments:

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum anie..
Salam Ramadhan dan salam perkenalan.. Tq singgah blog Naz.. Sedap ikan kembung tu.. Ada air asam lak tu.. Naz suka lauk cam ni.. Naz follow dan link blog Anie ke blog Naz eh..

Cikgu_Anie said...

waalaikumusalam naz...thanks ye follow my blog yg x seberapa ni hehe...smg persahabatan ini berkekalan Insya_Allah