Followers

Saturday, October 17, 2009

Cerita Raya...huhuh


mmm baru leh masuk citer ni almaklum ler kerosakan yg berlaku x mengizinkan utk di posting...hehehe so citer ni kira dah basi la..hehehe...x pe la jadikan kenangan yg x bestnya tu time nak balik bertugas huhuhu sedihnya terpaksa tinggalkan kg halaman yg dirindui.....bila dah balik sini....rasanya..masih lg teringat2 suasana di kg...rindunya, ni nak cite pasal kat kg ari tu.. mak,ayah..adik2...jiran2..yuhuuuu..nasi berlauk...nasi kerabu....masa balik kg ari tu lama gak ambik cuti...saje nak lepaskan perasaan rindu yg hampir setahun x balik, sama jugak dgn suami...balik saja terus g umah suami d melor, mlm tu jugak nk jenguk mak n ayah kat kg sendiri....tp apakan daya jauh perjalanan kepenatan melanda..., keesokan harinya baru dpt balik ...rumah pun dah jauh berubah......ayah tetap cat warna kegemaran dia kuning berkilau....dari rumah kayu ke rumah batu...x ubah2 warnya cat yg dipilih...ni la rumah kami...syurga kami...syukur Alhamdulillah Allah kurniakn rezeki..dapatlah ayah besarkan rumah d kg. Rumah ni dekat umah nenek, kiri kanan jiran semuanya dekat, ada 5 bilik , 3 bilik ada bilik air,ada 2 ruang dapur, dapur moden dan dapur kayu hehe...kat dapur ada 1 bilik air, ayah kata nak buat satu lg bilik utk anak bujang..heheh..maklum la 6 laki2, 5 pompuan...tu la ayahku...suka decorate sendiri...n sendiri bikin...arkitek la katakan...hehehe...mak pulak famos kat kg...mak x boleh dok diam ada saja keje yg dia nak buat.....kalo x buatkan demam la katanya...siangnya mengaji, malamnya pula ke masjid...maklum la anak2 dah besar tinggal adik2 yg masih bersekolah , siti mariana (baru-baru ni PMR, bersekolah di MARA kuala krai, Alhamdulillah adik yg pintar, percubaan pun bagus...semo dpt A...harap2 lepas result lepas ni semonya A1), Mohd Firdaus ( Sek, Men,Agama Melor, bakal ustaz ni mengaji pun sedap suaranya...percubaan SPM, Syukur Alhamdulillah dpt 9A1 katanya...exam ni nak score 13A1..Ya Allah berilah kejayaan kepada adik2ku ...smg mereka beroleh kejayaan dalam menduduki peperiksaan ini..amin.Ada sorang lg ni yg adik yg bongsu...mohd Nur Iman...(Sek.Men.Agama Melor jugak...nak ikut jejak abg dia Firdaus...yg ni pun boleh tahan...UPSR hari tu dpt 5A...Syukur Alhamdulillah...yg ni anak manja mak..x mau dok asrama terpaksa la ayah ulang alik ambik...warning yer next year sila masuk asrama huhhu....cu men..cu men gelaran yg diberi oleh anakkuc Nur Ain....dia suka sgt balik kg kwn ngan cu men dan cek do(adik suami) ni pun suka melayan ...maklum la Nur Ain tu cucu sulong sebelah sana.....ramaila suka melayan ...jom la layan gambo keluarga besar kami...syukur Alhamdulillah kesusahan waktu kecil dulu...kini dibayar dgn kebahagiaan yg tak terhingga.....semunya dan bekerja...dan..dan membawa halaun masing2 utk berjaya...Syukur padaMu Ya Allah tidak sia-sia ayah dan ibu yg mendidik...11 orang anak...(patut terima anugerah ni) kami bg anugerah la ayah dan ibu mithali...oo ya lupa...ayah pernah dpt anugerah ni kat SMKA sekolah Firdaus...bangganya Ayah masa tu....anak2 semuanya berjaya......Insya_Allah aku juga akan mendidik anak-anakku menjadi insan yg berguna dan beriman...amin...panjang lak citer kali ni..jom la layan gambar masa balik kg ari tu.......yg gambar kat bawah tu Nur Ain kat umah Tok Ma dia....

2 comments:

fzi said...

Salam anie...
Amboi bukan main lagi Nur Ain posing depan umah tok ma...hehehe

anie, akak dah post citer soto n begedil dalam MENU...anie semak ya.. :))

kak ina kl said...

salam ziarah dari akak..lamanya tak update..