Followers

Friday, April 5, 2013

JUS BARLI

Assalamualaikum...weh bila la aku nk bersih blog aku ni dh berkurun lama weh....sorrry sgt...bukan x nak update t my tab tu aku cuba update x leh nk upload gambo...x reti camne x masuk2 gambo...dah satu lg penangan fesbuk gak la...asyik upload kat fesbuk je...update fesbuk tu leh kata 4 5 6 kali sehari...mmm..ok la tgk gambo kat atas tu hehe...musim2 panas ni ramai tercari2 cara nk kurangkan panas badan...meh sini nk cerita...pada zaman dahulu kala ehehe..apa merepek ni pulak...mmm ok..sebenornya masa ni anak yg kecik tu panas badan so tercari carilah camne nk kurangkan panas badan ..tanya pakcik gugel gak la.dia carikan ade yg buat camni..maaf lupa nama blog tu..sebab blog tu dlm tab..skrg ni guna laptop...walau apa  pun thanks kerana sudi berkongsi resepi yg sgt berguna ini...sy share pulak kat sini ya...
PETUA MENYEJUKKAN BADAN...sesuai dgn musim panas sekarang ni...BARLI,BUAH KUNDUR DAN GULA BATU....adalah merupakan bahan penyejuk badan...Rasululllah S.A.W pernah memberi sup barli kepada org demam...antara khasiat barli..• mencegah / mengurangkan risiko Sembelit
• Mengurangkan kadar kolesterol
• Mencegah kanser
• Mengurangkan risiko kencing manis
• Menyejukkan badan
• Memelihara buah pinggang
• Melawaskan kencing
• membantu melancarkan penghadaman
manakala BUAH KUNDUR khasiatnya:
Dari segi kesihatan buah ini didapati mempunyai ciri menyejukkan badan. Daunnya digunakan sebagai ubat pupuk . Buah kundur juga boleh membantu mengubat beberapa penyakit, seperti gonorea dan sawan

Bahan
1 CAWAN BARLI (kat dlm gambar tu separuh plastik sy buat)
3-4 KETUL GULA BATU
5-6 KETUL KUNDUR MANIS
AIR SATU PERIUK ...terpulang nak byk mana
1.REBUS BARLI SELAMA 1 JAM...
2.MASUKKAN KUNDUR DAN GULA BATU
3.angkat dan PERAH LIMAU KASTURI ATAU LEMON UNTUK MENAMBAHKAN KESEGARAN JUS..
CUBALAH ANDA AKAN RASA SEJUK DAN SELESA SEPANJANG HARI..smg bermanfaat.sesuai utk kanak-kanak