Followers

Wednesday, October 26, 2011

trifle



first time wat trifle..not bad...but deco kene blajar lg la..tgk kat google wow marvelaous...semua deco menarik.....kat sini resepi nak wat trfile ygmudah,sedap dan menarik yer..

bahan:
1. 1 tin susu cair
2. 1 sudu besar gula
3. 4 sudu besar tepung kastard
4. 1 mangkuk air@ 400ml air masak utk dicampur dgn tepung kastard
5. 1/2 biji kek gulung sederhana saiz
6. 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buah
7. 1 paket agar2 jeli kristal nona
8. 1 mangkuk air panas @ 400ml _utk dibancuh dgn kristal nona

Cara-caranya:
1. panaskan susu cair dgn gula- kecilkan api
2. bancuh tepung kastard dgn semangkuk air masak sejuk, masukkan bancuhan td kedalam susu cair yg sedang mendidih masak hingga betul2 kastard pekat, tutup api.
3. susunkan kek gugungdlm bekas berasingan kemudian basahkan dgn air buah
4. Masukkan buah dlm tin hingga habis
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan td
6. untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas kacau hingga sebati
7. Akhir sekali tuangkan jeli tersebut diatas kastard dan sejukkan...bila sejuk baru hidang...

mudahkan..ni resepi utk yg baru blajar je..yg dh mahir macam2 leh wat trifle ni nk letak fresh cream ke atau fresh fruit..biskut ke..mcm boleh...sedap sgt..

1 comment:

iQLiMa_nadiah said...

sedapnya kak. pernah buat jugak. best2.. :)